Ghid de calatorie Didim

Orasul Didim este situat in partea de sud-vest a Turciei si face parte din regiunea Aydin. Este un oras cu o istorie de peste 8 milenii, iar numele sau provine de la cuvantul Didyma, care inseamna „gemeni”. Se spune ca pe meleagurile acestui oras Zeus si Leto s-au intalnit si i-au procreat pe gemenii Apollo si Artemis. De fapt, principala atractie a zonei este Templul lui Apollo din Didim, ale carui ruine se pot vedea si astazi.

Didim este o foarte cunoscuta statiune turistica situata pe coasta Marii Egee, in vestul Turciei. In antichitate, orasul era cunoscut sub numele de Didyma. Turistii vin aici pentru plajele superbe, dar si pentru monumentele istorice deosebite, cum ar fi Templul lui Apollo. Orasul este strajuit, la sud, de golfului Güllük si de raul Bafa, la est. Din punctul de vedere al vestigiilor istorice, zona este una foarte bogata. In trecut, aici se gasea un sanctuar ionian, ce alcatuia Templul si Oracolul lui Appolo. Alaturi de Delpi, Oracolul de la Didyma, denumirea greceasca a orasului de azi Didim, era celebru in lumea greceasca.

Se spune ca numele Didyma – gemeni – isi are originea in legenda conform careia, aici era locul unde s-a intalnit Zeus cu Leto si tot aici s-au nascut cei doi gemeni ai lor, Artemis si Appolo. Templul zeitei Artemis are o dimensiune de 33m x 15 m si este format din 124 de coloane, dintre care unele se mai pastreaza si astazi. In interirul templului, se gasesc fragmente ale unor decoratii foarte frumoase. Templul a fost distrus de persi in anul 494 i.Ch si reconstruit sub Alexandru cel Mare.

„Drumul sacru” ce lega orasul Didim de Milet, (20 Km) era pavat cu piatra si putea fi strabatut in patru zile de catre pelerinii care doreau sa consulte Oracolul de la Templul lui Appolo. Drumul era decorat pe ambele laturi cu statui de marmura. Dintre acestea, 12 statui de o frumusete desavarsita, reprezentand 8 barbati si 2 femei, dar si statuile a 2 lei masivi, au fost duse la British Museum, in anul 1858. Alte 12 statui, descoperite mai tarziu, sunt expuse astazi in Muzeul de la Louvre din Berlin dar si la Muzeul de Arheologie din Istanbul.

Orasul a fost locuit din perioada neolitica si a fost, in timp, stapanit de persani, selgiucizi, romani, bizantini si otomani. Este anexat Impoeriul Otoman in anul 1413 de catre Mehmet I.

Oras vizitat anual de mii de turisti, Didim este locul ideal pentru o vacanta reusita.

Please follow and like us:
Anunțuri publicitare

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *