Cum sa obtii usor viza pentru Statele Unite ale Americii

Pas cu pas – cum sa aplici pentru viza de turism pentru SUA si la ce trebuie sa te astepti de la interviu

Ca si cetatean roman, esti obligat sa ai o viza pentru a putea calatori in America (ne referim la SUA, desigur), indiferent de scop (chiar si daca doar tranzitezi tara). Iata tot ce am facut noi, ca familie, pentru a obtine cu succes viza de America, de turisti, in doar cateva zile, cu minim de efort.

PASUL 1

Asigura-te ca ai un pasaport valabil, ce sa acopere intreaga ta calatorie planificata in SUA. Daca urmeaza sa expire in acest an, sfatul nostru este sa il schimbi cu unul nou – ce are o valabilitate de 10 ani, fata de cele vechi, cu doar 5 ani. Daca urmeaza sa calatoresti cu un copil, asigura-te ca si acesta are pasaportul corect.

PASUL 2

Inainte de a aplica online, pregateste pozele – trebuie sa le ai atat pe calculatorul personal (sau cel de pe care vei trimite formularul) cat si in format tiparit. 

Atentie: pozele trebuie sa respecte anumite reguli speciale (fara ochelari, format patrat etc) prezentate aici sau aici (revenim la acest subiect imediat). Iti recomandam sa apelezi la un studio foto profesional, costul nu ar trebui sa depaseasca 20, 30 de lei.

Asigura-te ca stii in ce perioada vrei sa vizitezi America, unde vei sta, care sunt datele de contact ale persoanelor unde vei sta (in special daca vei sta la rude – apropos, va trebui sa le enumeri si pe acestea), care au fost locurile tale de munca anterioare (plus adresa, functie, detalii legate de atributii etc). 

Atentie – va trebui sa stii cu exactitate adresele, numele, numerele de telefon, datele despre tine etc. Tine la indemana si pasapoartele. Le poti nota intr-un document, direct pe calculator, usor de accesat, pentru a  fi mai eficient. Nu te baza pe telefon pentru a face intreg procesul de inregistrare.

PASUL 3

Creeaza-ti un cont pe USATRAVELDOCS.COM – este singurul mod de a aplica. Foloseste adresa de email actuala si date reale. Atentie la toate detaliile introduse, in special la nume si datele din actele oficiale! Daca gresesti chiar si o litera, risti ca plata facuta ulterior sau interviul sa fie anulat.

Autentifica-te si urmeaza pasii. Dupa obtinerea formularului DS-160 ai o zi in care sa platesti la Banca Transilvania (si doar la Banca Transilvania) sumele respective (in jur de 160 dolari) – ia cu tine pasapoartele/buletinul. Daca faci plata si pentru ceilalti membri ai familiei, cere ca numele fiecaruia sa fie specificat pe chitanta aferenta. Retine chitanta si documentele. 

Fa programarea online, la o data si ORA (!) convenabila. S-ar putea sa nu le mai poti modifica ulterior, daca intervalul de timp este foarte scurt – de exemplu, eu am incercat asta cu o zi-doua inainte si mi s-a recomandat sa nu o fac, existand riscul sa nu mai fiu acceptat in Ambasada. Asa ca…am schimbat data biletului de plecare spre Bucuresti.

Daca mergi cu familia iar cineva are deja viza (sau are o viza pe numele anterior casatoriei adica pe un alt pasaport), situatia este oarecum diferita; copiii sub 14 ani nu trebuie sa fie prezenti la interviu.  

PASUL 4

Incearca sa ajungi cu 20 minute mai devreme la interviu. Cineva va veni si va va grupa pentru a va pregati de intrare. Nu lua bagaje de niciun fel – decat documentele de mai sus, fisa cu programarea, pozele (desi in cazul meu nu au mai fost necesare, cine stie?!), pasaportul. Electronicele iti vor fi retinute pana la iesire. Vei primi un numar – urmareste numerele de la ghisee, se schimba foarte repede. Dupa formalitati, vei ajunge la consuli, cu care vei purta discutia finala. In cazul meu, interviul a durat nici doua minute – doua intrebari si doua raspunsuri scurte. A fost prima data cand am aplicat si am primit o viza pe 10 ani. Daca ti se retine pasaportul, esti fericitul posesor al unei VIZE de SUA. Daca nu, mai incearca 🙂

NOTE:

  • In caz de nedumeriri, intrebari sau corecturi, scrie la  support-romania@ustraveldocs.com. Exista si numere de telefon si Skype ID, insa noi am folosit doar acest email.
  • Toate taxele de viză nu sunt returnabile.
  • O viză valabilă nu garantează intrarea în Statele Unite ale Americii.
  • O viză valabilă permite unui cetăţean străin să ajungă până la punctul de frontieră al SUA şi să solicite permisiunea de intra pe teritoriul ţării.
  • Chiar aveti o viză, ofiţerii de securitate U.S. Customs and Border Protection trebuie sa va autorizeze intrarea în Statele Unite.
  • Nu puteţi intra pe teritoriul Statelor Unite cu o viză expirată. Viza trebuie sa fie validă la momentul intrării în Statele Unite.

Ar fi si alte completari? Ai ceva intrebari? Lasa un comentariu si continuam discutia in spatiul de mai jos sau pe Facebook!

Please follow and like us:
Anunțuri publicitare

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *