Cum s-a pregatit Plovdiv, Bulgaria, sa fie capitala europeana a culturii 2019

Mergand spre sudul Bulgariei, la vreo 4 ore de Giurgiu, se afla Plovdiv, considerat cel mai vechi oras al Europei locuit neintrerupt si declarat capitala europeana a culturii pentru anul 2019. In acest alai are alaturi, tot ca sarbatorit, orasul italian Matera, aflat la 30 de minute de Bari.

Plovdiv s-a pregatit intens pentru 2019, organizand pentru locuitorii si turistii sai aproape 350 de evenimente culturale, inclusiv expozitie cu fragmente din Zidul Berlinului ce marcheaza 30 de ani de la caderea comunismului.

Va las sa va uimiti urmarind prezentarea oficiala a lumii balcanice din Plovdiv, un videoclip pregatit special inca de acum… 4 ani! In plus, obiectivele sale turistice sunt chiar senzationale. Cumva, anul asta, vom sari si noi in masina sa vedem Plovdivul, caci multe dintre destinatiile Bulgariei sunt surprinzator de interesante. De aici, se poate urca spre vest, nord-vest, unde intalnim peisajul stancariilor din Belogradchik.

Aflat intre muntii Balcani si Rodopi si asezat pe cele doua maluri ale raului Maritsa, Plovdiv a supravietuit mii de ani celor doua lumi ale Europei si Orientului, devenind o importanta cetate de granita a imperiului Bizantin, odata cu infiintarea Bulgariei in 681 en.

Dovezile arheologice dateaza din timpuri tracice, grecesti, romane, bizantine si otomane, numarand nu mai putin de 6.000 de ani de istorie de asezare locuita continuu intre cele sapte coline – motiv pentru care Plovdiv il mai regasim adesea numit si ‘Orasul celor sapte coline’ (asemenea Romei 😉 )

Datorita pozitionarii si capacitatii de asimilare, acest oras balcanic este recunoscut si pentru diversitatea etnica, multi dintre locuitorii sai apartinand minoritatilor turce, armene, grecesti si evreiesti, influenta lor ducand la o bogatie culturala vibranta.

Iata cum a aratat si ceremonia de deschidere:

Iar aici puteti urmari impresiile a doi vloggeri din Noua Zeelanda, opriti in Plovdiv in calatoria lor prin Europa:

Sursa :

Click aici.
Please follow and like us:
Anunțuri publicitare

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *